Foto: Tallink Silja

Åbokryssning från Stockholm

Pris fr. 170:-/hytt

Avgång: 07:10 och 19:30

Kryssningstid: 23 timmar

Åbokryssning med Silja Line

Tallink Silja kör två färjeturer till Åbo som båda tar cirka 10 timmar. Förjorna avgår både morgon och kväll från Stockholm. Detta gör att även om man vill åka tur och retur på samma färja, får man tid i land i Åbo att utforska den fina medeltidsstaden. Det två fartygen heter M/S Baltic Princess och M/S Galaxy.

M/S Baltic Princess sjösattes år 2008 och tar 2800 passagerare i 927 hytter. Hon är 212 meter lång och väger 48,3 ton. Sedan 2013 seglar hon under finskt flagg mellan Stockholm och Åbo, men har sin hemmahamn i Mariehamn, som är ett stopp på denna färjelinje. Baltic Princess avgår från Stockholm på morgonen.

M/S Galaxy har seglat mellan Stockholm och Åbo sedan 2008, men sjösattes redan 2005. Även hon är 212 meter lång och i samma viktklass som M/S Baltic Princess. M/S Galaxy tar också 2800 passagerare, men har bara 795 hytter. Galaxy avgår från Stockholm på kvällen. Båda skeppen är kryssningsfartyg, och ombord finns alla de bekvämligheter man kan vänta sig.

Färjorna avgår från Värtaterminalen i Stockholms Värtahamnen, och dit är det lätt at ta sig med både buss, tunnelbana och bil. Bussarna avgår från Cityterminalen och tar ungefär 20 minuter. Föredrar man tunnelbana är det röda linjen mot Ropsten man ska stiga på. Från Gärdets station är det då 500 meters gångavstånd till terminalen.
Har man valt en kryssning som avgår på kvällen har man gott om tid att ta sig till terminalen under dagen, även om man har lite längre att resa. Från en rad orter i landet, inklusive Göteborg, Karlstad och Mora m.fl., går det även speciella kryssningsbussar som tar dig direkt till färjan. Plats på dessa bör man boka samtidigt som man bokar sin kryssning.

Om kryssningen man valt avgår på morgonen kan det vara en god idé att övernatta i Stockholm, och kanske få en chans att se vad huvudstaden har att erbjuda innan man ger sig av.
Man kan antingen välja att åka reguljärt med Tallink Silja mellan Stockholm och Åbo eller boka in sig på en kryssning med eller utan övernattning i spännande Åbo. Väljer man en kryssning finns det mycket att välja på.
Är man ute efter en riktig partynatt, som finlansdfärjor är så kända för, är det M/S Galaxy man ska åka med. Den avgår från Stockholm på kvällen och erbjuder en 23-timmarskryssning med mycket nöje ombord. Ofta bjuder man in internationella artister och DJs att spela på kryssningens nattklubbar, och man kan räkna med ett helt skepp fullt av likasinnade att festa med när man kommer ombord. Det bjuds på show, disco, dans och mycket mer. Åker man på en partyweekend ombord på Tallkink Siljas M/S Galaxy kan man räkna med en fantastisk partyhelg.
M/S Baltic Princess avgår på morgonen och är ett av Östersjöns modernaste fartyg. Här finns mycket att göra för både vuxna och barn, och de erbjuder även konferenslokaler för företagsgrupper. Vill man åka för en långhelg och se mer av Åbo är en kryssning med Baltic Princess perfekt. Ombord finns det en rad bekvämligheter och roliga Kidz Club och lekrum för barn – perfekt både för par och familjer.

Ombord på båda fartygen serveras det god mat och dryck i flera restauranger, och självklart finns det även mycket shopping då fartygens butiker är taxtfree och därmed billigare än shopping i land. Hytterna håller hög standard, och vill man ha en riktigt lyxig resa kan man boka en svit för två. Då bor man på ett av de högsta däcken och kan njuta av mer utrymme, balkong, minibar och specialfrukost. Oavsett var du bor kan du boka hyttservice och kanske överraska din respartner med en flaska vin eller champagne och choklad på rummet när ni anländer.

Tallink Silja anordnar också en rad roliga specialkryssningar mellan Stockholm och Åbo. Till exempel kan man åka på fitnesskryssning med Zumba, eller varför inte åka med på teaterbåten och njuta av god mat och strålande teaterunderhållning? Med allt från föreläsningskryssning med Magasin-M till Close-Up Båtens punkkryssning finns det något för alla. Vill man veta mer om vad det bjuds på kan man gå in på Tallink Siljas hemsida och läsa om de olika specialkryssningarna som avgår under året.

Även för seniorer finns det mycket att välja på. Tallink Silja har en hel serie kryssningar och resepaket för dig som är i dina bästa år. Åk och se spännande Åbo, eller varför inte samla ihop dina bästa vänner och boka en gruppresa?
Väl i Åbo finns det mycket att se och göra. Staden i sig är Finlands äldsta och har många intressanta landmärken, museer och annat att titta på. Är du intresserad av historia kan en tur till katedralen eller Åbo slott vara intressant. Båda är från 1200-talet och har en rik historia att berätta.

Övernattar du i Åbo finns det många fina och roliga hotell att bo på som kan bokas som en del i ditt kryssningspaket med Tallink Silja. För barnfamiljer kan det vara kul att bo på Break Sokos Hotel Caribia – en favorit bland de små. Om man vill slappna av och njuta av ett mer vuxet hotell kan man välja Nådendal Spa som är ett av Nordens bästa spahotell. Valet är ditt och det finns mycket att välja på.

Vad man än väljer kan man lita på att bli väl omhändertagen på en kryssning till Åbo med Tallink Silja. Varför inte ta en titt på vad de har att erbjuda just dig?